SALGIN DÖNEMİNDE İNDİRİLEN TEZ SAYISINDA YÜZDE 110 ARTIŞ

14 Haziran 2020 / Ankara

 

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Ulusal Tez Merkezinden indirilen tez sayısının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Türkiye'de görülmeye başlandığı mart ayına göre mayıs ayında yüzde 110 arttığını bildirdi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, yaptığı açıklamada, YÖK Ulusal Tez Merkezinin, üniversitelerde hazırlanan yüksek lisans, doktora, tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık ve sanatta yeterlik tezlerinin toplanarak, açık erişimde öğrenci ve araştırmacıların hizmetine sunulduğu Türkiye'deki tek tez merkezi özelliğini taşıdığını belirtti.

Bilgiye açık erişimin sağlanarak, bilimsel çalışmalara katkı sunmak amacıyla Yeni YÖK olarak 2019'da "Açık Bilim ve Açık Erişim" çalışmalarını başlattıklarını ifade eden Saraç, Açık Bilim ve Açık Erişimin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk kalkınma planı olan 2019-2023 yıllarını kapsayan On Birinci Kalkınma Planı'nda  "Eğitim" başlığı altında "Üniversitelerin dijital çağa ayak uydurması ve bilgiye ulaşımda açık erişim ve açık bilim uygulamalarının hayata geçirilmesi amacıyla açık erişim altyapıları ile uyumu sağlanacaktır." şeklinde yer aldığını dile getirdi.

YÖK Başkanı Saraç, 2020 yılı Cumhurbaşkanlığı Programına giren açık erişimin, Yükseköğretim Kurulu tarafından araştırma üniversitelerinin performans izleme kriterleri arasına da eklendiğini belirtti.

Bu çerçevede, açık bilim ve açık erişim çalışmalarının planlanması, yürütülmesi ve koordine edilmesi ile bütün üniversitelerde uluslararası standartlarda "Açık Akademik Arşiv Sistemi" kurulması ve Avrupa açık erişim alt yapısı ile bütünleşmesi kapsamında YÖK bünyesinde "Yükseköğretim Açık Bilim ve Açık Erişim Çalışma Grubu" oluşturulduğunu dile getiren Saraç, bu çalışma grubunun hazırladığı eylem planı kapsamında üniversitelere gönderilen genelgede, açık bilim ve açık erişim konusunda atılacak somut adımların da belirtildiğini aktardı.

 

- YÖK Ulusal Tez Merkezi araştırmacılar için cazibe merkezi haline geldi

Yükseköğretim kurumlarına örnek teşkil etmesi amacıyla hazırlanan Açık Bilim ve Açık Erişim Politikasının üniversitelerle paylaşıldığını kaydeden Saraç, bu çalışmaların yanı sıra dijitalleşme konusunda da önemli adımlar attıklarını söyledi. Dünyayı etkisi altına alan, küresel koronavirüs salgını döneminde, atılan bu adımların olumlu yansımalarının görüldüğünü kaydeden Saraç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Salgın döneminde Ulusal Tez Merkezi adeta bilimsel araştırma yapanlar için bir cazibe merkezi haline geldi. Bu da YÖK’ün 2019 yılında başlattığı Açık Bilim ve Açık Erişim çalışmalarının önemini gösterdi. Kovid-19 salgını döneminde, üniversitelerde hazırlanan yüksek lisans, doktora, tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık ve sanatta yeterlik tezlerinin toplandığı ve açık erişimde akademisyenlerin, öğrencilerin ve diğer araştırmacıların hizmetine sunulduğu ülkemizdeki tek merkez  olan YÖK Ulusal Tez Merkezinden yararlanma istatistiklerinde artışlar kaydedildi. Küresel salgının ülkemizde yayılmaya başladığı mart ayında YÖK Ulusal Tez Merkezinden indirilen tez sayısı 1 milyon 5 bin 124 iken bu sayı nisanda 1 milyon 830 bin 367'ye mayıs ayında ise mart ayına göre yaklaşık yüzde 110 artışla 2 milyon 116 bin 560'a ulaştı. 1 Mart-31 Mayıs tarihleri arasında YÖK Ulusal Tez Merkezinden indirilen toplam tez sayısı 4 milyon 952 bin 51’e yükseldi."

 

- "YÖK Açık Bilim Sistemi Yazılım Projesi" çalışmaları devam ediyor

YÖK olarak öğrenci ve akademisyenlerin nitelikli bilimsel yayınlar üretmesi için çalışmalarına devam ettiğinin altını çizen Saraç, şunları kaydetti:

"Dijitalleşme çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bunun yanı sıra Açık Bilim ve Açık Erişim çalışmaları çerçevesinde, Bilgi İşlem ve Yayın ve Dokümantasyon Daire Başkanlığımızın ortaklaşa yürütmekte olduğu 'YÖK Açık Bilim Sistemi Yazılım Projesi' çalışmaları da hızla devam ediyor. Bu sistem sayesinde, üniversitelerde hazırlanan lisansüstü tezler ile bilimsel faaliyetler sonunda ortaya çıkan makale, kitap, kongre bildirileri ve diğer yayınların bibliyografik denetimi sağlanarak, açık erişimde olarak araştırmacıların hizmetine sunulacak."

Kaynak: Anadolu Ajansı